maisema

NavigationLyhyt viritysopas Murto-vaapuille

18.04.2009 Petri Rantanen

Valmiina kalastusta varten koeuitettuna - mutta kuinka tehokkaasti?


Kaikki vaaput koeuitetaan altaassa pajalla, mutta usein täyden ottavuuden aikaansaamiseksi vaappua on syytä virittää kalastuspaikassa vallitsevien olosuhteiden mukaisesti. Vaapun viritys ei ole hankalaa ja periaatteet oppii helposti, kunhan muistaa olla kärsivällinen ja tehdä säätöjä aina vähän kerrallaan.

Ensisijainen säätö - Nokkalenkin kääntäminen 


Nokkalenkkiä voidaan kääntää joko ylös tai alas ja näin vaikuttaa vaapun tekemän uintiliikkeen voimakkuuteen. Kun käännät nokkalenkkiä (1.2) alas, saat vaappuun isomman potkun. Lenkin nostaminen ylöspäin saa vaappuun tiheämmän ja kapeamman potkun. Kun kalastat voimakkaasti virtaavassa vedessä, saat usein lisää virtakestävyyttä vaapulle kun nostat lenkkiä ylöspäin.

Mikäli vaappu jostain syystä ui kallellaan, voit korjata tämän kääntämällä nokkalenkkiä (1.1) varovasti kallistuksen suuntaan kunnes vaappu ui jälleen suoraan. 

Toissijainen säätö - Nokkalevyn kääntäminen


Kaikkia Murto-vaappuja voidaan säätää nokkalevystä (2) mikäli tämä suoritetaan varovaisuutta noudattaen. Mikäli säätäminen tehdään kylmän veden aikaan tai talvella, on suositeltavaa että nokkalevyä lämmitetään ensin esimerkiksi kahvikupissa jotta muovi ei taitu säätäessä.
Nokkalevyn kääntämisessä pätevät samat säännöt kuin nokkalenkin kääntämisessä; kun levyä käännetään alaspäin potku isonee ja harvenee ja ylöspäin kääntäessä potku tihenee ja kapenee.

tgpict

Erikoisemmat säädöt - Haku ja kyljen väläytys 


Vaapun "haku" tarkoittaa villiä uintia jossa vaappu tuijailee sivulle, ylös tai alas ja poikkeaa normaalista suoraviivaisesta uintiliikkeestään toistuvasti. Vaapun virittäminen hakemaan tarvitsee aina virtaavan veden. Säätö tulisi tehdä aina niissä olosuhteissa, joissa vaapulla tullaan kalastamaan. Perusuinti ja haku voidaan säätää jo koeuittoaltaassa mutta vaappu toimii toisin oikeissa olosuhteissa. Useimmiten kannattaakin säätää vaapun perusuinti kohdalleen seisovassa vedessä ja tehdä hienosäätö virtavedessä.

Haku saadaan useimmiten aikaiseksi kääntämällä vaapun nokkalenkkiä alaspäin niin, että suurin osa vaapun rungon massasta on vetopisteen yläpuolella. Jos tällä ei saada aikaiseksi riittävää hakuliikettä, uintilevyn eteenpäin osoittavaa osaa voidaan taittaa ylöspäin niin, että se on lähellä vaakatasoa.

Hakuliikkeen epäsäännöllisyyden salaisuutena on saada vaappu epätasapainoon. Tämä voidaan saada aikaan esim. kääntämällä vaapun takakoukun lenkki sivulle (3). Tämä poikkeuttaa rungon massakeskipistettä ja nyt uintiliike joudutaan korjaamaan suoraksi nokkalenkkiä kääntämällä. Joissakin Murto-vaapuissa nokkalevy on tarkoituksella hieman vinossa. Niissä joissa nokkalevy on valmistuksen yhteydessä jäänyt selvästi enemmän vinoon, on monesti epäsäännöllisin uinti. Ne voivatkin olla juuri niitä parhaita ottipelejä juuri monipuolisimman ja epäsäännöllisimmän uintinsa takia.

Kyljen väläytykseen voidaan vaikuttaa kääntämällä vatsalenkkiä sivulle (4). Tämä vaikuttaa myös massakeskipisteen siirtymiseen perälenkin taittamisen tavoin. Monesti yhdistelemällä näitä "kikkoja" saadaan aikaan melko herkullisia uinteja.

Kaksi samanlaista vaappua samoilla säädöillä - Miksi ne eivät ui samalla tavalla? 


Uistimen toimintaan vedessä vaikuttaa moni seikka. Esimerkiksi osassa Murto-vaappuja on puinen runko joka on käsityönä loppuun viimeistelty. Tällöin itse vaapun runko saattaa itsessään olla eri muotoinen. Puuaihion painojakauma ei ole tasainen ja koko aihion paino saattaa vaihdella muutaman gramman riippuen siitä mistä kohtaa puuta vaappu on sorvattu. Runkolangan sijainti ja liimamäärä aihion sisällä vaikuttaa myös uintiin. Uintilevyn paikka ja kulma saattaa vaihdella hieman.

Kaikki vaaput ovat siis jollain tapaa yksilöitä. Tämä tarkoittaa että jokainen vaappu tulee myös virittää yksilönä.

Jos virityksestä herää kysyttävää, autan mielelläni. Ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen info@murto-vaaput.fi